Over Pruimentour

Hoe het begon…

Op de Tommel
Het is eind jaren 50, als op initiatief van enkele fanatieke jongeren (Joep de Jong en Henk Gulickx (+)), een wielerkoers georganiseerd wordt rond de Baarlese Tommel. Deze koers, alleen voor jongens onder de 16 jaar., kende 2 categorieën. De Junioren tot 12 jaar reden 12,5 km, de Senioren 30 km. Frans Staes won bij de junioren, Jules van der Flaas bij de senioren. Opmerkelijk was dat 9 van de 16 junioren de eindstreep niet haalden. Waarschijnlijk had dit te maken met het zware parcours dat nog grotendeels uit zand bestond.

Burgemeester de Grauwstraat – Pruimenstraat – Pruimentour
Een jaar later, op zondag 21 augustus, verhuisde de ronde van de Tommel naar de Burgemeester de Grauwstraat (Pruimenstraat). Omdat daar voorheen een pruimenboomgaard was geweest, was de naam ’Pruimentour’ al snel verzonnen. Door de royale steun van de Baarlese Middenstand was het  mogelijk om de ronde nog grootser en beter te organiseren.

Nieuwe organisator: Stichting Jeugdwerk Baarle vanaf 1999
In de loop der jaren veranderde de Pruimentour stilaan in een wielerspektakel voor zowel jong als oud. Inmiddels stonden er maar liefst 15 categorieën (van 1-2 jaar t/m 35+) en een spectaculaire ’Dikke-Banden-Race’ op het programma. Door het grote aantal jonge deelnemers en de groeiende organisatiebelasting droeg Wielervereniging de Tourmalet het spektakel in 1999 over aan Stichting Jeugdwerk Baarle. Het ‘Jeugdwerk’ zette de organisatie voort, maar de ingrediënten voor dit festijn bleven onveranderd.

Terug naar de Pruimenstraat
Een nieuwe organisator brengt ook andere ideeën met zich mee. Een van die ideeën was om terug te keren naar het oude parcours. En zo werd de Pruimentour in 1999 weer door (een gedeelte) van ‘De Pruimenstraat’ verreden. Deze verandering en de gunstige weersomstandigheden deden de Pruimentour weer helemaal openbloeien met veel deelnemers en bezoekers.

Via Loswal naar de historische ronde van weleer
Na jaren van succes kende ook de Pruimentour enkele mindere jaren. Zo was Jeugdwerk Baarle in 2011 genoodzaakt om, door gebrek aan organisatiekracht, een sterk afgeslankte editie te organiseren, enkel voor jeugdcategorieën. In 2012 was er zelfs helemaal geen Pruimentour. Dit evenement, waar zoveel Baarlenaren herinneringen aan hebben mag echter niet verloren gaan. Gelukkig staat er in 2013 weer een organisatie paraat die er de schouders onder zet om de Pruimentour weer nieuw leven in te blazen.